Innovaatiot sijoittajan kannalta nähtynä

2000-luvun aikana sijoittamisen kenttä on laajentunut perinteisiltä aloilta huikeasti digitaalisuuden myötä. Paitsi että osakekauppaa voi käydä kätevästi omalta kotikoneelta ja eri yhtiöiden seuraaminen on helppoa netin avulla, myös valikoima sijoitustuotteissa on laajentunut valtavasti. Teknologiayritykset terveydenhoidosta digitaalisiin palveluihin ovat tulleet perinteisten teollisten alojen rinnalle. Koko kentän luonne on muuttunut. Sosiaalinen media on korvannut suurelta osin perinteisiä mediatahoja, joten eri alojen seuraamisen esim. perinteiset päivälehdet voivat olla liian hitaita. Kiinnostavimmista asioista kuulee helposti liian myöhään, jos uskoo uutisten tulevan television puoli yhdeksän uutisissa tai aamun päivälehdessä.

==Mistä saa tietoa uusista yrityksistä?==

Digitaalinen maailma on kuin meri, jossa pitää uida pysyäkseen mukana ajan virrassa. Jos itse suhtautuu kielteisesti uuteen teknologiaan ja pidättäytyy pelkän kännykän käytössä, koko se ulottuvuus, mikä esim. erilaisten applikaatioiden myötä tulee jää kokematta. Paitsi että tavalliset asiat kuten lääkäriajan varaaminen, julkisen liikenteen aikataulut, nettitelevisioiden ohjelmat ja terveystietojen mittaaminen on siirtynyt sovelluksiin ja nettipalveluihin, myös kokonaan uusi tekemisen kulttuuri on syntynyt. Kuvien muokkausohjelmat, videoeditointiohjelmat, musiikkisovellukset ja niiden yhdistyminen sosiaaliseen mediaan, on aiheuttanut kokonaisen uuden tavan elää maailmassa. Enää ei ole tarpeellista esimerkiksi mennä hakemaan itseä kiinnostavan alan koulutusta ja odottaa, että opettaja siellä täyttää tiedolla pään. Tiedot ja taidot ovat kaikkien ulottuvilla. Tärkeää on vain omata utelias asenne ja lähteä omin päin kokeilemaan miten asiat yhdistyvät, mitä uutta niistä saa synnytettyä. Jos haluaa päästä perille, tai edes saada aavistuksen siitä, millaiset asiat tulevaisuudessa ovat ihmisille tärkeitä, kannattaa itse elää teknologian maailmassa suvereenilla tavalla.

==Seuraa sosiaalista mediaa – kuule uutuuksista ajoissa==

Erilaiset teknologiasivustot ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa. Esim. Twitterissä voi seurata eri tahoja ja lukemalla alla olevia keskusteluja voi löytää myös uusia lähteitä, joita alkaa seurata. Keskusteluista voi myös kuulla uusista asioista, niistä joista nyt puhutaan. Twitterin sillä hetkellä suosituimmista aiheista voi myös päätellä mitkä asiat ovat keskiössä. Erilaiset messut ja tapahtumat kuten vaikka “Lääkäripäivät” tms. pitävät huolen siitä, että ne näkyvät laajasti Twitterissä. Seuraamalla näinä päivinä twiittausten aiheita voi päästä perille siitä, mitä kullakin alalla on nyt tulossa. Eri alojen erikoislehdillä on myös vielä asemansa siinä, että niistä voi kuulla alan uutuuksista. Laajat kontaktit ja verkostot eri ammattiryhmiin auttavat myös. Jos tuttavapiirissä on esim. terveydenhoitoalan henkilöstöä, voi kysellä uusimmista keinoista vaikka parantaa silmäsairauksia. Terveydenhoitoala kehittyy huimaavaa vauhtia ja alan uutuuksien seuraaminen käy varmasti työstä.

==Start up -alan tapahtumat==

Start up -alaa voi olla vaikeaa hahmottaa, sillä sinne syntyy jatkuvasti uusia yrityksiä. Osa tosin on näennäisesti uusia, mutta todellisuudessa varsin perinteisiä yhtiöitä. Vaikkapa animaatioala kuulostaa start up -yritykseltä, mutta ei varsinaisesti ole mullistunut digitaalisuuden myötä mitenkään muuten kuin 3D:n ja muiden ulkoisten piirteiden verran. Moni tuotantoyhtiö voi kutsua itseään start up-yritykseksi vaikka toimii varsin tavallisella tavalla joskin digitaalisena aikana, jolloin esim. televisio ja radio ovat yhä suuremmalta osin netissä.

Olisikin hyvä, että aloittaessa tutustumisen start up -yrityksiin, tuntisi kunkin alan perinteistä, ei-digitaalista historiaa. Silloin voi erottaa helpommin, mikä on todellisuudessa uutta. Onko tuotteessa jokin ominaisuus, jota ennen ei olisi voinut kuvitellakaan? Onko tälle käyttäjiä? Onko ihmisillä rahaa ostaa tällaista vai onko olemassa jokin toinen taho kuten vaikka valtion terveydenhoitojärjestelmä, joka sen ihmisille voi antaa? Onko asia välttämätön ihmisen elämän kannalta tai onko se laadultaan sellainen, että vaikka ei olekaan välttämätön, siitä voidaan pitää niin paljon, että siihen halutaan sittenkin laittaa rahaa?

Jos tietää mitä etsii ja osaa suhteuttaa omat tietonsa digitaalista aikaa edeltävältä ajalta teknologiin uudistuksiin, niin start up- alan tapahtumat voivat olla hyvä tapa tutustua mahdollisiin uusiin sijoituskohteisiin. Messuilla on usein myös nk. pitchaus-tilaisuuksia. Näissä tilaisuuksissa voi saada käsityksen innovaation takana olevista yrittäjistä ja heidän sitoutuneisuudestaan viedä tuote aina markkinoille asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *