Start up -yritysten kannattavuus käytännössä

Vielä muutama vuosi sitten, 2010-luvun alussa, start up -buumin ollessa kovimmillaan, nuorten yritysten oli suhteellisen helppoa saada ulkopuolista rahoitusta vain siksi, että ne ilmoittivat toimivansa digitaalisessa maailmassa. Rahoitusta löytyi Tekesiltä ja muista elinkeinohankkeista, joilla pyrittiin viemään Suomea digitaaliseen suuntaan. Pelimaailma oli monelle sijoittajataholle täysin tuntematon, mutta koska pelifirma Angry Birdsin menestys vaikutti kiistattomalta, siihen oltiin valmiita sijoittamaan resursseja paljonkin. Tässä vaiheessa ei vielä pantu paljon painoa sille, onko tuotteella tarpeeksi ostovolyymia.

==Pelimaailma menestystä luomassa==

Rovio-yhtiön Angry Birds -pelin ansaintalogiikka perustui siihen, että peli itsessään oli ilmainen, mutta pelaaja saattoi ostaa pelin edetessä maksullisia lisäosioita. Myöhemmin Angry Birds lanseerasi erilaisia yhteistyötuotteita karkeista pussilakanoihin ja erilaiset Angry Birds -tuotteet levisivät ympäri maailman. Valitettavasti myös aasialainen kopioteollisuus kiinnostui tuotteista ja teki omia versioitaan vihaisista linnuista niin leluina kuin muina tuotteina. Angry Birds oli kuitenkin suuri menestys ja vielä vuonna 2016 lanseerattu elokuva tuotti 350 miljoonan dollarin voitot. Elokuvalle suunnitellaan myös jatko-osaa.

Supercell on toinen menestynyt suomalainen peliyhtiö. Vuonna 2016 yhtiö takoi lähes 900 miljoonan euron voiton. Myös Clash of Clans, Supercellin tunnetuin peli on ilmainen, mutta pelin edetessä se houkuttelee tekemään ostoja. Pelin sisäisellä valuutalla, nk. jalokivillä, voi rahoittaa puolustusta, mikä on pelin kehittyneessä pelaamisessa välttämätöntä. Ostoksia tehdessä hämärtyy helposti, paljonko rahaa todellisuudessa kuluu mihinkin. Kiivaimmat pelaajat ovatkin kertoneet käyttävänsä pelaamiseen 2000 dollaria kuukaudessa. Supercellin tulovirta muodostuu pelin koukuttavuudesta, joka ikään kuin narraa ihmisen maksamaan päästäkseen toteuttamaan pelihimoaan.

==Kassavirran tärkeys==

Monet applikaatiot ovat käyttäjälleen ilmaisia. Totuus kuitenkin on, että yrityksellä on oltava tuotteita, joista kuluttaja on valmis maksamaan. Start up -kulttuurin alkuaikoina ulkopuolista rahoitusta saattoi saada kattamaan esimerkiksi yrittäjien palkkatuloja. Nykyään pääomarahoitusta ei tule käyttää enää palkkoihin vaan tuotekehitykseen. Palkkatulot ja muut käytännön kulut pitäisi pystyä hoitamaan kassavirran avulla. Jos kassavirta ei toimi, on riski siihen, että yritykselle kertyy jo alkuvaiheessa liikaa maksuja. Monet nuoret yritykset ovat vaikeuksissa esimerkiksi palkan sivukulujen suhteen. Sosiaaliturva- ja eläkemaksut ovat suhteessa kovia maksuja suoritettavaksi. Myös myyntikoneiston rakentamiseen pitäisi riittää rahaa. Yritysten liiketoiminnassa pääpainon tulisi olla alusta asti siinä, että on mitä myydä ja sitä osattaisiin myydä mahdollisimman tehokkaasti. Toisaalta kulut pitäisi yrittää pitää mahdollisimman pieninä.

==Start up -yritykset alttiita menemään nurin==

Start up -buumin alusta asti on ollut selvää, että yrityksistä vain ani harva menestyy todenteolla ja vain muutama ollenkaan. Hyvin moni yritys menee konkurssiin jo ensimmäisten vuosien aikana. Vuonna 2015 kahdeksan Finnveran tukemasta 133:sta yrityksestä meni nurin. Osa yrityksistä oli saanut miljoonien pääomarahoituksen. Verrattuna 2010-luvun alkuun nykyisissä start up -yrityksissä on paljon myös entisiä esimiesasemassa olleita tekijöitä. Nokian ja Microsoftin irtisanomisten seurauksena mikroyrityksiä ovat perustaneet myös kokeneemmat henkilöt.

Toiminnan saaminen kannattavaksi voi olla hankalaa. Jos siinä ei ole onnistuttu, yritys menee nurin yleensä siinä vaiheessa kun se ei onnistu uudella rahoituskierroksella enää saamaan rahoitusta. Sijoittajat ovat menettäneet siihen uskonsa. Yksi tällainen on terveysalan yritys, joka myi diabeteksen seurantaan tarkoitettua tuotetta. Vuodesta 2006 toiminut yritys ei koko aikana tullut kannattavaksi vaan se jäi tappiolliseksi. Tappiota kertyi yhteensä lähes 24 miljoonaa euroa useista rahoittajista huolimatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *